Máme pre Vás novú pracovnú ponuku

Hľadáte prácu v kuchyni alebo školskej jedálni? 

Pozrite sa do našej ponuky v sekcii Kariéra.

Aktuálne ponúkame 3 pracovné miesta.

Chcete získať trvalý prístup ku všetkým informáciám a využívať aj veľa ďalších výhod? Staňte sa členom 1.AŠKOS . Zaregistrujte sa

Vysoko odborne a pre prax

Vážení členovia 1.AŠKOS,

odborný seminár 1. Asociácie školského stravovania prispel a bol ďalším krokom vpred k cieľom a víziám jej činnosti – zvyšovať kvalitu výživy detí a mládeže pre zdravie budúcich generácií, prispievať k modernizácii a k spolupráci odborníkov a odborníčok z oblasti školského stravovania, zlepšovať pracovné a mzdové podmienky jeho personálu, ako aj spolupracovať na zmenách a zvyšovaní odborného kreditu zo strany verejnosti.

Odborné príspevky vzácnych hostí obohatili program o teoretické východiská, najnovšie poznatky, odporúčania i príklady dobrej praxe, ktoré si vyše 120 účastníkov a účastníčok podujatia odniesli do svojich „kuchýň“.

Ak chcete získať trvalý prístup ku všetkým informáciám, staňte sa členom 1. AŠKOS: Členstvo. Svoj prípadný záujem môžete adresovať aj na info@askos.sk.

 

19.4.2024

Úvodom do teórie i praxe

1.AŠKOS organizovala ďalšie zo svojich podujatí, ktoré sú súčasťou kalendára organizácie v rámci roka. Odborný seminár venujúci sa výžive a školskému stravovaniu, sa uskutočnil v srdci Šariša, krajskom meste Prešov a zúčastnilo sa ho vyše 120 účastníkov a hostí z celého Slovenska.

Program odborného seminára bol zostavený na základe aktuálnej problematiky, ktorá sa v oblasti školského stravovania vyskytuje v tomto období v teórii i praxi. V úvode vystúpil prof. Ing. Miroslav Habán, PhD., podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a predseda združenia vysokých škôl a priamo riadených organizácií, ktorý informoval účastníkov o najnovších údajoch zo školského prostredia a krokoch, ktoré sa vo vzťahu k štátu plánujú v najbližšom období uskutočniť. Rovnako poďakoval za organizáciu takého podujatia, ktoré je, okrem odborného posunu, aj prínosom v podobe priestoru pre osobné rozhovory či výmenu skúseností.

Dôraz na prevenciu a budúcnosť

Už v 19. storočí Thomas Alva Edison vyslovil prevratnú myšlienku – a síce, že lekári v budúcnosti nebudú musieť ľudské telo liečiť pomocou liekov, ale predchádzať ochoreniam sa bude pomocou a vďaka strave, a to je to, čomu hovoríme prevencia výživou. Strava je alfou a omegou pri prevencii chorôb, pevnou súčasťou budovania zdravého životného štýlu, k čomu neodmysliteľne patrí aj to, ako sa jednotlivé jedlá pripravia. Príspevok prof. Ing. Marty Habánovej, PhD., zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa venoval práve významu dodržiavania správneho technologického postupu pri príprave pokrmov.

Keďže problematika školského stravovania je mimoriadne dôležitá, na druhej strane aj značne obšírna, organizátori nevynechali ani tému materiálno-spotrebných noriem. Tie tvoria jej základný rámec, ktorý sa významným spôsobom podieľa na tvorbe a smerovaní celého obsahu a fungovania systému školského stravovania. V tejto problematike svojim príspevkom v programe pokračovala PaedDr. Mária Vasilíková, členka pracovnej skupiny pri Ministerstve školstva pre aktualizáciu MSN a receptúr pre školské stravovanie a metodička pre školské zariadenia a školské jedálne z Regionálneho úradu školskej správy v Košiciach. V prednáške odzneli najnovšie informácie k aktualizácii materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie 2024, praktické rady i odporúčania do praxe účastníkov seminára.

Príspevok MVDr. Olgy Luptákovej PhD., expertky na kvalitu a bezpečnosť potravín z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Zvolene svojim obsahom výstižne zapadal do kontextu celého podujatia. Prednášku dr. Luptáková venovala téme čerstvosti a kvalite potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Pretože – ako sa zvykne hovoriť – na čerstvosti záleží. Obsah a význam tohto sloganu ale vôbec nie je marketingovým ťahom, zakladá sa na mimoriadne dôležitom aspekte v oblasti prípravy jedál a obzvlášť v kontexte školského stravovania. Odprezentované informácie a odporúčania dr. Luptákovej boli toho dôkazom.

Úsilie pretavené do brušiek spokojných stravníkov

Informácie, ktoré odzneli na odbornom podujatí, boli cenným zdrojom podnetov a nápadov do práce a úsilia každého účastníka. Veríme, že všetky nadobudnuté poznatky sa pretavia do chutných porcií zdravých a vyvážených jedál na tanieroch, ktoré ocení každý malý stravník. V závere podujatia poďakovala všetkým prezidentka 1. AŠKOS, ktorá vyzdvihla odborný charakter stretnutia, ktorý všetkých posúva opäť o ďalší krok vpred. „Veľmi si vážim dnešnú bohatú účasť aj záujem regiónov a ďakujem všetkým odborníkom za túto formu spolupráce,“ zneli slová PhDr. Márie Tejiščákovej, DiS.

Súčasťou programu boli aj prezentácie činnosti a ponuky zástupcov jednotlivých partnerov 1. AŠKOS spojené s ochutnávkami a výkladom technologických postupov či špecifík produktov.

 

Všetky materiály z odborného seminára a VZ zo dňa 16.4.2024 nájdete na stránke našej Asociácie v sekcii NA STIAHNUTIE.

 

  

 

 

Vaša

Partneri

biele-logo biele-logo

Prihlásenie

Zabudli ste svoje heslo?

Nie ste u nás prihlásený/á?

Zaregistrujte sa

  • prístup do neverejnej časti webu
  • možnosť sťahovania dokumentov
  • možnosť prispievať do diskusií k odborným článkom
  • zľavy pre členov na rôzne akcie a vybrané produkty
Registrácia >