Máme pre Vás novú pracovnú ponuku

Hľadáte prácu v kuchyni alebo školskej jedálni? 

Pozrite sa do našej ponuky v sekcii Kariéra.

Aktuálne ponúkame 4 pracovné miesta.

Chcete získať trvalý prístup ku všetkým informáciám a využívať aj veľa ďalších výhod? Staňte sa členom 1.AŠKOS . Zaregistrujte sa

SMUTNÁ SPRÁVA Zomrel známy slovenský šéfkuchár, ktorý pôsobil aj v školskom stravovaní

 

Slovenská gastronómia prišla o špičkového šéfkuchára Miloša Lachkoviča, ktorý získaval skúsenosti v mnohých krajinách. Domov priniesol ocenia  zo svetových súťaží, najcennejší bol preňho prestížny titul, ktorý získal ako prvý Slovák. Žiaľ, vo veku nedožitých 57 rokov podľahol ťažkej chorobe.

 

štvrtok

Práve Miloš Lachkovič bol zakladajúci člen Aregala Slovakia – kuchári bez hraníc a Euro -Toques a taktiež je to bývalý člen Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Úspech žal v zahraničí, bol členom World Association of Chefs Societies a hrdým laureátom titulu World Master Chefs Society. Spomedzi Slovákov toto ocenenie získal vôbec ako prvý. Tento titul udeľuje svetová organizácia gastronomických profesionálov s centrálou v Anglicku ako uznanie za prácu.

Ako kuchár roky pôsobil za hranicami, kde propagoval modernú ako i regionálnu kuchyňu. Pracoval aj v Rakúsku ako šéfkuchár Brasilianische Caffé Restaurant Aumanhof. Bol taktiež hodnotiacim komisárom na medzinárodných kuchárskych súťažiach.

Svojho času zanechal prácu v reštaurácii v zahraničí, a rozhodol sa roky variť deťom v jedálni na základnej škole v Stupave. Takže nevaril v drahej reštaurácii, ale v jednej zo školských jedální. Ako jeden z mála chlapov pracoval  v takomto prevažne v ženskom kolektíve.  

Miloš Lachkovič bol teda hlavným kuchárom v školskej jedálni v základnej škole  v Stupave a so svojím kolektívom varil obedy pre 820 detí v jednej z najväčších základných škôl na Slovensku.

Jeho manželka bola vedúcou školskej jedálne v tejto škole, a tak sa rozhodol, že nechá prácu v reštaurácii v zahraničí a pomôže jej rozbehnúť nové, zdravšie technológie. Deti si vyberali z dvoch druhov jedál, mali ovocný aj mliečny program. Pre kvalitné jedlo potrebovali kvalitné suroviny, preto nenakupovali tie, ktoré sú v akcii. A pre 12 detí varili aj bezlepkovú diétu.

Problém v stravovaní detí nie je o školských jedálňach. My sme deťom pripravovali za deň len jedno jedlo, ale rodičia by sa mali zamyslieť, čo ich deti jedia na raňajky, desiatu, olovrant a večeru. Rodičia chcú, aby sa deti stravovali zdravo, ale aj keď to tak je, deti málo športujú. Väčšinou sedia pri počítačoch a to sa všetko odráža na ich zdraví. Dnes deti posielate von za trest, kedysi boli za trest doma. Potom majú obezitu, cukrovku, čo je daň za pohodlnosť.

A na záver pár jeho obľúbených viet:

"Chcem sa venovať deťom. Totiž tých ľudí bude časom chodiť do reštaurácie stále menej a menej, preto si musíme vychovávať takto hostí,"

"Najlepší hodnotiteľ je vaše dieťa. Lebo neklame, povie pravdu a vždy vie, čo je dobré,"

 

Česť jeho pamiatke.

 

Vaša

 

Partneri

biele-logo biele-logo

Prihlásenie

Zabudli ste svoje heslo?

Nie ste u nás prihlásený/á?

Zaregistrujte sa

  • prístup do neverejnej časti webu
  • možnosť sťahovania dokumentov
  • možnosť prispievať do diskusií k odborným článkom
  • zľavy pre členov na rôzne akcie a vybrané produkty
Registrácia >