Chcete získať trvalý prístup ku všetkým informáciám a využívať aj veľa ďalších výhod? Staňte sa členom 1.AŠKOS . Zaregistrujte sa

Pedagogicko-organizačné pokyny MŠVV a Š SR na školský rok 2019-2020

Viete ako upravujú školské stravovanie Pedagogicko-organizačné pokyny MŠVV a Š SR na školský rok 2019-2020 ale najmä spoluprácu riaditeľa školy s vedúcou zariadenia školského stravovania ?

vykřičník

3.4. Školské účelové zariadenia
3.4.1. Zariadenia školského stravovania

Riaditelia škôl a školských zariadení zabezpečujú stravovanie detí a žiakov počas ich pobytu v škole v zariadeniach školského stravovania, ktoré sú zaradené v sieti škôl a školských zariadení v súlade s personálnymi a materiálno-technickými požiadavkami pre školské stravovanie s ohľadom na výživové požiadavky vekových kategórií stravníkov. 

2. Zariadenia školského stravovania pri zabezpečovaní zdravej výživy detí a žiakov počas ich pobytu v škole vychádzajú z Akčného plánu prevencie obezity na roky 2015 – 2025.


3. Výroba a výdaj jedál sa v zariadeniach školského stravovania podľa: 

a) Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie vydaných MŠVV a Š SR v roku 2018 s Aplikáciou metodiky princípov, 

b) Materiálno-spotrebných noriem pre diétny stravovací systém, vydaných MŠVV a Š SR v roku 2009.


4. Zabezpečovanie a obstarávanie jednotlivých potravinových komodít realizovať v súlade s UV SR č. 168/2016 a materiálom „Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných potravín pre hromadne stravovanie“ a preferovať nákup potravín od regionálnych výrobcov a výrobcov so zvýšenou úrovňou kontroly.


5. Pri príprave jedál v školských jedálňach pri ZŠ a SŠ pre deti predškolského veku prihliadať na ich vekové potreby a vhodný výber surovín podľa Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie, určených pre vekovú kategóriu A. Z uvedeného dôvodu odporúčame vyhotovovať osobitný týždenný jedálny lístok a denne nadväznú dokumentáciu pre školské stravovanie.


6. Suchá strava pre deti a žiakov, ktorá sa podáva ako hlavné jedlo počas prechodného obdobia, sa podáva len vo výnimočných prípadoch, v čase havarijných situácií, počas školských výletov a pod. Aj táto strava musí svojím zložením zodpovedať § 24 ods. 5 písm. b) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.


7. Pri poskytovaní stravovania iným stravníkom postupovať podľa § 140 a § 141 školského zákona a prevádzkového poriadku zariadenia školského stravovania tak, aby pri stravovaní detí a žiakov nedochádzalo k ohrozovaniu ich zdravotného stavu a kultúry stolovania.


8. Odporúča sa propagovať zdravú výživu formou poskytovania informácií o školskom stravovaní v spolupráci s koordinátormi prevencie školy. Organizovať ochutnávky jedál zdravej výživy za účasti regionálnej tlače, televízie a pod., aj v čase konania rodičovských združení.


9. Riaditeľ zariadenia školského stravovania spolupracuje s riaditeľom školy alebo riaditeľom školského zariadenia pri: 

a) zabezpečovaní pedagogického dozoru nad deťmi a žiakmi a kultúry stolovania v čase výdaja stravy v školskej jedálni a vo výdajnej školskej jedálni, 

b) vypracovaní organizácie režimu stravovania s dostatočnou prestávkou na jedlo a oddych tak, aby prestávky na doplnkové stravovanie a hlavné jedlo zodpovedali fyziologickým potrebám stravujúcich sa detí a žiakov, 

c) výchove ku spoločenskému správaniu, zásadám zdravej výživy, hygiene a kultúrnemu stolovaniu a pri odstraňovaní negatívnych stravovacích návykov detí a žiakov, 

d) zabezpečovaní podnikateľskej činnosti, 

e) realizácii celospoločenského programu podpory zdravia a sprievodných aktivít k programu v školách a v školských zariadeniach len s vybraným subjektom, ktorý je zverejnený vo webovom sídle Poľnohospodárskej platobnej agentúry v školskom roku 2019//2020, 

f) zabezpečovaní diétneho stravovania deťom a žiakom, 

g) poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa a žiaka a dieťaťa a žiaka ohrozeného sociálnym vylúčením (dotácie podľa § 4 ods. 6 zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti MPSV a R SR) tak, že prostredníctvom triedneho učiteľa alebo asistenta učiteľa nahlasuje, či sa dieťa alebo žiak zúčastňuje na výchove a vzdelávaní v MŠ a ZŠ. Spôsob zabezpečenia určí riaditeľ školy, 

h) zabezpečovaní evidencie stravníkov v nadväznosti na účasť detí a žiakov na výchovno-vzdelávacom procese a odbere jedál.


10. Ak je v škole alebo v školskom zariadení v prevádzke automat alebo bufet, ktorý je dostupný deťom a žiakom, riaditeľ školy alebo školského zariadenia zabezpečí podľa Akčného plánu prevencie obezity na roky 2015 – 2025 obmedzenie predaja nealkoholických sladených nápojov v školách a pre pitný režim využije pitnú vodu z vodovodu alebo iné vhodné zdroje pitnej vody. Ďalší sortiment tovaru nemôžu tvoriť alkoholické nápoje, nápoje s pridaným cukrom, nápoje s obsahom kofeínu, chinínu, energetické nápoje a tabakové výrobky. Doplnkové jedlá musia byť výživovo hodnotné bez marketingovej podpory jedál s vysokým obsahom soli, tuku a cukru. V prospech vytvárania zdravého prostredia v školách neumiestňovať reklamy na podporu predaja potravín s vysokým obsahom soli, tuku a cukru, vrátane reklám a značiek umiestnených na chladiacich zariadeniach alebo predajných automatoch.


11. Na minimalizáciu zdravotných rizík pri výrobe jedál a nápojov sa v zariadeniach školského stravovania používa e - model HACCP, vzorový prevádzkový poriadok v zariadeniach školského stravovania vydané MŠVV a Š SR.


12. Sledovať plnenie odporúčaných výživových dávok (Vestník MZ SR, vydanie4-5/2015) v zariadeniach školského stravovania za časové obdobie jedného mesiaca a výsledky plnenia porovnávať s povoleným percentuálnym rozdielom podľa § 10 vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, pre žiakov ZŠ nie je možné pripravovať jedlá na výber (mäsité, múčne a pod.) t. j. v rozpore s ich výživovými požiadavkami.


13. Výdajná školská jedáleň zabezpečuje hygienicky vyhovujúce a po stránke hmotnosti zodpovedajúce rozdeľovanie jedál a nápojov, výdaj jedál a nápojov pre stravníkov v čase ich pobytu v škole alebo v školskom zariadení. Výdajná školská jedáleň zabezpečuje dodávanie jedál a nápojov zo školskej jedálne, ktorá je zaradená do siete škôl a školských zariadení.


14. V záujme vytvorenia podmienok kultúrneho stolovania a eliminácie úrazovosti, nárastu biologicky rozložiteľného odpadu zabezpečiť v spolupráci so zriaďovateľmi a riaditeľmi škôl dostatočný priestor a kapacitu v školských jedálňach pre účely stravovania detí a žiakov počas ich pobytu v škole.


15. Riaditeľom škôl sa odporúča znižovať biologicky rozložiteľný odpad nielen zo školského stravovania ale aj z bufetov v školách v spolupráci s prevádzkovateľmi bufetov v školách.


16. V obciach a mestách s nedostatočnou kapacitou zariadení školského stravovania využívať investičné stimuly a dobudovanie personálnych kapacít prostredníctvom dotačných grantov MPSV a R SR.


17. Odporúča sa zariadeniam školského stravovania využívať ponuku odborných vzdelávacích a informačných seminárov I. AŠKOS.

 

Vaša 

Partneri

biele-logo biele-logo

Prihlásenie

Zabudli ste svoje heslo?

Nie ste u nás prihlásený/á?

Zaregistrujte sa

  • prístup do neverejnej časti webu
  • možnosť sťahovania dokumentov
  • možnosť prispievať do diskusií k odborným článkom
  • zľavy pre členov na rôzne akcie a vybrané produkty
Registrácia >