Máme pre Vás novú pracovnú ponuku
Hľadáte prácu v kuchyni alebo školskej jedálni?
Pozrite sa do našej ponuky v sekcii Kariéra.
Aktuálne ponúkame 3 pracovné miesta.
Chcete získať trvalý prístup ku všetkým informáciám a využívať aj veľa ďalších výhod? Staňte sa členom 1.AŠKOS . Zaregistrujte sa
„Pohľad do praxe školského stravovania mi umožňuje urobiť si ucelený obraz o danej problematike.“
Milí členovia našej Asociácie, dovoľte nám predstaviť odborného zástupcu 1.AŠKOS za vysoké školstvo a Nitriansky kraj a zároveň vyjadriť potešenie, že takýto vzácny a mimoriadne odborne zdatný človek je súčasťou tímu 1.AŠKOS :
Volám sa Marta Habánová, som profesorka v odbore Výživa a pôsobím na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite ako vysokoškolská učiteľka na Ústave výživy a genomiky. Výžive ľudí sa venujem prakticky od nástupu na SPU v Nitre v roku 2001, kde zabezpečujem okrem iného predmety Nutričná epidemiológia a Úprava potravín a stravovanie.
K školskému stravovaniu mám veľmi blízky vzťah. Od roku 2008 som bola členkou Sekcie stravovacích prevádzok vysokých škôl, kde sme riešili problémy spájajúce sa so zabezpečovaním stravy pre študentov na slovenských vysokých školách. Od roku 2019 som predsedníčkou Stravovacej komisie na SPU v Nitre, ktorú zriadila rektorka SPU v Nitre doc. Ing. Klaudia Halászová, PhD. v zmysle článku 22, odsek 4 Štatútu SSPU v Nitre a v súlade so skvalitňovaním stravovania zamestnancov, dôchodcov a študentov SPU v Nitre ako svoj stály poradný orgán. Vzhľadom k tomu, že dodávateľom stravy pre SPU v Nitre je súkromná firma, Stravovacia komisia sprostredkúva komunikáciu medzi obidvomi subjektami a prostredníctvom elektronickej linky, kde môžu stravníci písať svoje sťažnosti resp. námety na zlepšenie a je možné tieto pripomienky operatívne riešiť. Stravovanie na vysokých školách nepodlieha nariadeniu dodržiavať Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie, je však potrebné dodržiavať zásady pestrosti jedálnička, kontrolovať dodržiavanie veľkosti porcie, teploty jedla a tak isto všetky hygienické zásady, ktoré vyplývajú z národnej a európskej legislatívy (zákony, vyhlášky a nariadenia).
Veľmi si cením, že môžem byť súčasťou 1.AŠKOS, pretože pohľad do praxe školského stravovania mi umožňuje urobiť si ucelený obraz o danej problematike, ktorá je trošku iná ako stravovanie na vysokých školách a tieto informácie sú pri výuke študentov odboru Výživa ľudí veľmi dôležité.
Moje pôsobenie v 1.AŠKOS nepredstavuje iba činnosti v rámci vysokých škôl, aj keď plánujem rozšíriť moju „základňu“ Nitrianskeho kraja o kolegyne z Ústavu výživy a genomiky, s ktorými spolu môžeme riešiť potrebné úlohy. Avšak súčasne chcem v najbližšom období prehĺbiť spoluprácu aj so zariadeniami školského stravovania pri MŠ, ZŠ a SŠ v Nitrianskom kraji, a preto nech sa páči, v prípade potreby ma kontaktujte na :
prof. Ing. Marta Habánová, PhD.
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/Slovak University of Agriculture in Nitra
Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov/Faculty of Agrobiology and Food Resources
Ústav výživy a genomiky/Institute of Nutrition and Genomics
Tr. A. Hlinku 2
94976 Nitra
Slovenská republika/Slovakia
☎ +421 37 641 4467; +421 904 665 196
e-mail:
Odkaz:
Správne stravovanie detí a študentov je zrkadlom zdravej populácie.
Vaša
Nie ste u nás prihlásený/á?
Zaregistrujte sa