Chcete získať trvalý prístup ku všetkým informáciám a využívať aj veľa ďalších výhod? Staňte sa členom 1.AŠKOS . Zaregistrujte sa
Každý zriaďovateľ / prevádzkovateľ zariadenia školského stravovania po ukončení kalendárneho roka potrebuje vyčísliť finančné náklady, ktoré boli potrebné na prípravu jedného hlavného jedla v predchádzajúcom roku. Na základe tohto výpočtu rozhodne, či je potrebné stanoviť novú výšku príspevku za stravovanie pre jednotlivé kategórie stravníkov na ďalšie obdobie. Našou snahou je v tomto článku priblížiť Vám, našim členom, spôsob výpočtu už spomínaných režijných nákladov na jedno hlavné jedlo. Zároveň Vám prikladáme aj tabuľku výpočtu RN na stiahnutie.
Celkové náklady za rok 2020:
Výška príspevku pre dospelých stravníkov:
Náklady na výrobu jedla: finančné náklady na jedno jedlo (podľa finančného pásma) + režijné náklady na jedno hlavné jedlo. Zamestnávateľ hradí minimálne 55% ceny jedla v zmysle § 152 Zákonníka práce.
Výška príspevku pre žiakov:
Náklady na výrobu jedla: finančné náklady na jedno jedlo (podľa finančného pásma) + režijné náklady na jedno hlavné jedlo (prípadne režijné náklady na mesiac, podľa určenia vo VZN).
Výšku príspevku na stravovanie stanoví:
Výšku réžijných nákladov + finančné pásmo a spôsob úhrady stanoví všeobecne záväzným nariadením zriaďovateľ zariadenia školského stravovania (v súlade s § 140 ods.9 a § 141 ods. 5 školského zákona), prípadne riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia, ktorej zriaďovateľom je orgán miestnej štátnej správy v školstve (v súlade s § 140 ods.8 a § 141 ods. 4 školského zákona).
Vaša
Nie ste u nás prihlásený/á?
Zaregistrujte sa