Chcete získať trvalý prístup ku všetkým informáciám a využívať aj veľa ďalších výhod? Staňte sa členom 1.AŠKOS . Zaregistrujte sa

Viete ako používať MSN a receptúry v kontexte Aplikácie ich princípov?

Materiálno spotrebné normy a aplikácia noriem od 1.9.2019

MŠVVaŠ SR podľa § 140 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov vydalo zverejnením vo svojom webovom sídle v roku 2018 Materiálno-spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie (MSN), ktoré boli vypracované autorským kolektívom a v roku 2019 vydalo Flexi materiálno-spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie (MSN), ktorými sa dopĺňajú MSN z roku 2018 a platia pre všetky zariadenia školského stravovania. Z uvedeného vyplýva, že v zariadeniach školského stravovania sú v súčasnosti používané MSN z roku 2018 aj z roku 2019 zároveň.

Podrobnosti k tejto problematike ale aj mnoho ďalších informácií nájdete v aplikácii  www.timexpertov.sk

1870

MSN majú záväzný charakter pre všetky zariadenia školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení Slovenskej republiky s prípustnou toleranciou použitia, ktorá je uvedená v jednotlivých ustanoveniach aplikácie princípov.

Vydaním Aplikácie metodiky princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie v Slovenskej republiky r. 2019 v kontexte Flexi zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov  sa ruší    Aplikácia princípov k Materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie vydaná v roku 2018.

MŠVVaŠ SR v roku 2019 vydalo Aplikáciu metodiky princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie v Slovenskej republiky r. 2019 v kontexte Flexi zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov, ktorá platí pre všetky zariadenia školského stravovania.

Táto aplikácia obsahuje

  • špecifické princípy aplikácie pre bežné stravovanie,
  • špecifické princípy aplikácie pre diétne stravovanie a
  • špecifické princípy aplikácie Flexi jedálnych lístkov (JL) v zmysle Flexi zásad na zostavovanie jedálnych lístkov, príloha č. 1. uvedenej aplikácie metodiky a tým inovuje a zohľadňuje špecifiká školského stravovania.

Flexi zásady na zostavovanie jedálnych lístkov zároveň predstavujú

  • individuálny prístup k stravovaniu detí,
  • zohľadňujú cirkevné a kultúrne zvyklosti stravníkov,
  • ekologický trend v školskom stravovaní a
  • záruku čerstvých potravín z regiónov z hľadiska optimalizácie logistiky.

Od januára 2020 prebiehala II. etapa overovacieho procesu, ktorá bola v dôsledku mimoriadnej situácie pozastavená do odvolania. Po obnovení procesu budú skúsenosti a poznatky z I. aj II. etapy overovacieho procesu vyhodnotené a zariadenia školského stravovania budú informované o ďalších postupoch.

 

Ing. Viera Obertová, Tím Expertov SK

Partneri

biele-logo biele-logo

Prihlásenie

Zabudli ste svoje heslo?

Nie ste u nás prihlásený/á?

Zaregistrujte sa

  • prístup do neverejnej časti webu
  • možnosť sťahovania dokumentov
  • možnosť prispievať do diskusií k odborným článkom
  • zľavy pre členov na rôzne akcie a vybrané produkty
Registrácia >