Máme pre Vás novú pracovnú ponuku
Hľadáte prácu v kuchyni alebo školskej jedálni?
Pozrite sa do našej ponuky v sekcii Kariéra.
Aktuálne ponúkame 9 pracovných miest.
Chcete získať trvalý prístup ku všetkým informáciám a využívať aj veľa ďalších výhod? Staňte sa členom 1.AŠKOS . Zaregistrujte sa
Prajem dobrý deň,
dovoľte, aby som Vám bližšie priblížila školenia pre zamestnancov školských jedální v oblasti hygieny a HACCP.
Jedným z faktorov pre správne fungovanie činností v prevádzke školského stravovacieho zariadenia, je pravidelné preškoľovanie zamestnancov v oblasti hygieny. A to hlavne u nových zamestnancov pri nástupe na pracovisko, kde sa vykonávajú epidemiologicky závažné činnosti, ale i u služobne zavedených zamestnancov, pre obnovenie vedomostí a vzdelávanie v oblasti novej legislatívy.
Ako všetci dobre vieme, školenie zamestnancov pracujúcich v školských jedálňach, je možné absolvovať v čase mimo prevádzky a teda u školských stravovacích zariadení prichádzajú do úvahy dni v ČASE PRÁZDNIN. Najbližšie voľné termíny teda pripadajú na LETNÉ PRÁZDNINY, ale komu nebude vyhovovať termín počas letných prázdnin, dávam do pozornosti termíny počas jesenných prázdnin a prázdnin na prelome roka 2023/2024. Tohto roku som už napríklad 2,3,4. januára bola na školeniach a simulovaných kontrolách v Prešove a vo Veľkom Šariši. V roku 2024 bude možné absolvovať školenie počas 2.polroka, teda v januári a počas jarných prázdnin v troch rôznych týždňoch pre Východo, Stredo a Západoslovenský kraj.
PRIEBEH školení doposiaľ:
Prvá možnosť - školenie organizoval metodik/čka pre školské stravovanie v príslušnom meste a na základe komunikácie so školskými jedálňami, sa dohodli termíny školenia – napr. ŠÚ Spišská Nová Ves, SŠÚ Smižany, ŠÚ Kežmarok, ŠÚ Levoča, ŠÚ Trnava.
Druhá možnosť je, že si ako vedúca školskej jedálne objednáte školenie vo Vašej prevádzke a doplníte počet účastníkov (do 20 osôb) prizvaním ďalších kolegýň z iných školských jedální resp. iných zariadení spoločného stravovania napr. domovy sociálnej starostlivosti vo Vašom meste.
Tretia možnosť je objednanie školenia spoločne so simulovanou kontrolou. Tu sa zúčastňujú spravidla len zamestnanci tej prevádzky, kde prebieha simulovaná kontrola.
Po absolvovaní školenia účastník získava certifikát.
Dĺžka trvania školenia cca 3,5 hodiny. Na základe dohody, bola cena pre členov 1.AŠKOS upravená na 50 €/osoba, čo predstavuje zľavu 25%.
O presných termínoch školení Vás budem informovať na stránke 1.AŠKOS.
Informácie o intenzívnom tréningu – SIMULOVANÁ KONTROLA:
INTENZÍVNY TRÉNING – SIMULOVANÁ KONTROLA
Rada by som Vám predstavila bližšie ďalšiu činnosť, ktorá bola „ušitá na mieru“ priamo pre vedúce školských jedální.
Myslím, že mi všetci dáte za pravdu, tí ktorí ste to už zažili, keď Vám spomeniem situáciu....“Dobrý deň, sme s RÚVZ, dostali sme pokyn na vykonanie štátneho zdravotného dozoru vo Vašej prevádzke“. A Vám v tej chvíli prebleskne hlavou „prišla hygiena!“ Ako druhé Vás napadne: „ ja neviem kde mi hlava stojí a Vy teraz akurát prídete na kontrolu“ :). Po tom, ako pribehnete rýchlo do kuchyne...... všetci stres a panika. Ja mám ten pocit pri každej kontrole dopravnej polície. Neviem, ani ako sa volám, obrazne povedané. STRES a ADRENALÍN pracuje!
A prečo toto všetko píšem? Lebo mám pre Vás riešenie v podobe SIMULOVANEJ KONTROLY vo Vašej školskej jedálni.
Ako som písala v predchádzajúcom texte, jedným z faktorov pre správne fungovanie činností v prevádzke školského stravovacieho zariadenia, je pravidelné preškoľovanie zamestnancov v oblasti hygieny – v preklade to znamená, že všetci musia vedieť čo majú robiť, ako to správne urobiť, čoho sa vystríhať atď.
A preto skĺbenie vedomostí a vlastná simulovaná kontrola, či správne vykonávam to čo robím, prispeje k uisteniu zamestnancov a vedúcej ŠJ v činnostiach a lepšej pripravenosti zariadenia na oficiálnu kontrolu.
A ako to celé prebieha?
Prejavenie záujmu zo strany vedúcej ŠJ. Dohodnutie termínu, spravidla ľahší deň na prípravu. Odsúhlasenie vedením školy.
Prichádzam v skorých ranných hodinách (od 6:00 hod) podľa nástupu zamestnancov do práce. Po úvodnom rozhovore s vedúcou ŠJ vstupujem priamo do kuchyne, kde oboznamujem zamestnancov o priebehu činnosti. Počas celého dňa sprevádzam zamestnancov pri jednotlivých činnostiach od prípravy, cez spracovanie, manipuláciu pred tepelnou úpravou, počas nej i na konci, pre kontrolu dodržania teploty v jadre. Kontrolujem procesy pred výdajom i po výdaji. V priebehu kontroly prechádzam všetkými miestnosťami, ktoré súvisia s prevádzkou ŠJ. Upozorňujem na nedostatky zistené počas simulovanej kontroly, na mieste riešime odstránenie pokiaľ je to možné. Ostatné nedostatky sa riešia po mojom odchode. Počas kontroly vykonávam zároveň školenie (ak si o to vedúca zažiada), komunikujeme navzájom. Súčasťou kontroly je aj kontrola všetkej potrebnej dokumentácie, ktorá je potrebná na predloženie kontrolnému orgánu. Na záver simulovanej kontroly do 18:00 hod. prebieha už len s vedúcou pohovor o priebehu kontroly a odpovedám na jej otázky. Po 18:00 ukončenie kontroly.
V prípade NOVEJ VEDÚCEJ, simulovaná kontrola prebieha dva dni. Vzhľadom k rozsiahlosti dokumentácie a jej zaškoleniu, je potrebný ešte jeden deň v prevádzke. Všetko to závisí od individuálnych požiadaviek, ktorým sa vždy prispôsobujem. Napr. najbližšie ma čaká takáto dvoj dňová simulovaná kontrola v Topoľčanoch v dňoch 9. a 10. mája.
V prípade záujmu o simulovanú kontrolu, ma neváhajte kontaktovať na nižšie uvedenom telefónnom čísle.
Ďakujem za Váš čas.
S úctou
Martina Bakošová
+421 905 780 843
Nie ste u nás prihlásený/á?
Zaregistrujte sa