Chcete získať trvalý prístup ku všetkým informáciám a využívať aj veľa ďalších výhod? Staňte sa členom 1.AŠKOS . Zaregistrujte sa

OPATRENIE Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako príslušný orgán štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva podľa § 3 ods. 1 písm. b) a § 5 ods. 4 písm. h) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia  a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 355/2007 Z. z.“) z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie na území Slovenskej republiky vládou Slovenskej republiky uznesením vlády Slovenskej republiky č. 111 z 11.03.2020 a pandémie ochorenia COVID-19 vyhlásenej dňa 11.03.2020 generálnym riaditeľom Svetovej zdravotníckej organizácie nariadil podľa § 48 ods. 4 písm. e) zákona č. 355/2007 Z. z. opatrenie č. OLP/3795/2020 zo dňa 05.05.2020, ktoré sa na základe záverov z rokovania Ústredného krízového štábu zo dňa 11.05.2020 

dopĺňa nasledovne:

 

 

3685067

1. Bod „A“ sa dopĺňa nasledovnými bodmi:

  1. školské zariadenia výchovného poradenstva a prevencie (Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie a  Centrá špeciálno-pedagogického poradenstva),
  2. zariadení školského stravovania za účelom prípravy stravy pre deti alebo seniorov,

2. Bod „C“ sa dopĺňa nasledovne:

Školské zariadenia výchovného poradenstva a prevencie sú súčasne povinné dodržiavať nasledovné:

  • vstup a pobyt v zariadení umožniť len osobám s vhodne prekrytými hornými dýchacími cestami (rúško, šál, šatka),
  • zabezpečiť voľne dostupnú dezinfekciu rúk pre účely jej pravidelného používania,
  • pravidelne sledovať zdravotný stav osôb zdržujúcich sa v zariadení so zameraním na príznaky respiračného ochorenia (zvýšená teplota, kašeľ, sekrécia z nosa),
  • obmedziť odbornú činnosť s klientmi na urgentné prípady za dodržania všeobecných epidemiologických preventívnych opatrení,
  • zabezpečiť starostlivosť o klientov zariadenia alebo o klientov v krízovej situácii online a telefonicky,
  • uzatvoriť zariadenia pre verejnosť, zakázať návštevy a pohyb cudzích osôb v priestoroch.

Zariadenia školského stravovania za účelom prípravy stravy pre deti alebo seniorov sú súčasne povinné dodržiavať nasledovné:

Ad I/ pre seniorov:

  1. Prevádzkovateľ zariadenia školského/predškolského stravovania oznámi miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Slovenskej republike, že bude realizovať poskytovanie stravy pre seniorov.
  2. Prevádzkovateľ predloží pred zahájením tejto činnosti na miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva dodatok prevádzkového poriadku, vypracovaný na aktuálne podmienky pre konkrétne zariadenie a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID -19, ktorý musí obsahovať najmä:

A/ Preventívne opatrenia pre zamestnancov:

  • relevantný spôsob kontroly aktuálneho zdravotného stavu zamestnancov (zmeria si teplotu sám doma, v prípade zvýšenia teploty nad fyziologickú úroveň  nejde do práce, oznámi skutočnosť zamestnávateľovi, kontaktuje ošetrujúceho lekára, lekára kontaktuje aj v prípade zdravotných ťažkostí v súvislosti  s respiračným systémom (kašeľ, sťažené dýchanie, nádcha);
  • pokiaľ zamestnanec žije v spoločnej domácnosti s osobou chorou na COVID-19, alebo podozrivou s ochorenia COVID-19, alebo bol s takouto osobou v kontakte, alebo v blízkej rodine je niektorý príslušník rodiny v karanténe, bezodkladne oznámi túto skutočnosť zamestnávateľovi – v takomto prípade je z prípravy stravy vylúčený;
  • preškoliť a viesť dokumentáciu o preškolení zamestnancov o poznatkoch, všetkých preventívnych opatreniach, ktoré musí poznať a realizovať v praxi každý zamestnanec ohľadom ochorenia COVID-19;
  • upraviť spôsob sanitácie v prevádzke (druhy používaných čistiacich a dezinfekčných prostriedkov, čistiacich pomôcok), vedenia dokumentácie o vykonávaní sanitácie v prevádzke;
  • rešpektovať zásady pre zamestnancov vypracované v súlade s odporúčaniami Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre verejnosť, najmä:
  • umývať si ruky často mydlom a teplou vodou, najmenej po dobu 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu;
  • nedotýkať sa neumytými rukami očí, nosa i úst;
  • zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša;
  • vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky respiračného ochorenia;
  • dodržiavať vzdialenosť najmenej dva metre medzi sebou;
  • nechodiť do oblastí s vysokou koncentráciou ľudí;
  • v domácnosti dbať na zvýšenú dezinfekciu povrchov;
  • nosiť ochranné rúško v uzavretých priestoroch, na nákupoch, v hromadnej doprave, všade tam, kde sa zhromažďuje väčší počet ľudí;
  • v prípade ochorenia zostať doma a telefonicky kontaktovať svojho zamestnávateľa a ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby;
  • spôsob dodávania, príjmu a preberania tovaru;
  • spôsob prípravy pokrmov – prísne dodržiavanie zásad systému HACCP - základným predpokladom systému je dodržiavanie správnej výrobnej a hygienickej praxe, ktorá tvorí základ a vytvára vhodný rámec systému kritických bodov pri výrobe a manipulovaní s potravinami;
  • spôsob balenia a výdaja stravy a povinnosti pre zamestnancov, ktorí zabezpečujú balenie stravy:
  • spôsob balenia stravy pre dodávanie stravy do zariadení, ktoré prevádzkovateľ dodáva v prepravných termonádobách resp. termoportov
  • spôsob balenia stravy pre rozvoz
  • balenie stravy je možné vykonávať len do jednorazových nevratných obalov;
  • spôsob rozvozu stravy, vykonávanie sanitácie a dezinfekcie prepravného vozidla, dezinfekcie termoportov, termonádob;
  • zákaz pohybu cudzích osôb v priestoroch zariadení školského stravovania;

B/ Súčasťou prevádzkového poriadku musí byť aj vypracovaný krízový plán, ktorý musí obsahovať:

  1. Kapacitu stravovacieho zariadenia (počet pripravených jedál).
  2. Zodpovednú osobu za prevádzku, zástupcu - telefonický kontakt, mailovú adresu, tak, aby vždy bola jedna zodpovedná osoba zastihnuteľná, vrátane osobnej prítomnosti v prevádzke.
  3. V prípade ochorenia alebo nariadenej karantény zamestnancovi prevádzky zariadenia školského stravovania musí spôsob riešenia prípravy stravy (napr. vytvorenie pracovných skupín, ktoré podľa rozpisu pripravujú stravu a tieto skupiny nie sú vo vzájomnom kontakte).

Ad II/ pre deti:

  1. Pre prípravu a výdaj stravy obdobne platia ustanovenia uvedené v bode I. vrátane vypracovania prevádzkového poriadku.
  2. Pre deti je možné pripravovať a podávať stravu podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie vydaných Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR,

Strava bude deťom distribuovaná prostredníctvom ich rodičov, alebo zákonných zástupcov, ktorí stravu fyzicky vyzdvihnú pri výdajnom okienku za dodržania nasledovných hygienických podmienok:

  • vhodného prekrytia horných dýchacích ciest (rúško, šál, šatka)
  • dodržiavanie 2 m odstupov
  • rešpektovanie minimálneho kontaktu, vrátane zákazu podávania rúk.
  • personál, vydávajúci výrobky, je povinný používať jednorazové rukavice

  1. V bode F sa vypúšťa „bod 4. rehabilitačné strediská s ambulantnou formou sociálnej služby,“.

O d ô v o d n e n i e

Vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu na území Slovenskej republiky, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky prihliadol na možnosť stanovenia protiepidemiologických opatrení, za ktorých je možné opätovne umožniť činnosť školských zariadení výchovného poradenstva a prevencie, v záujme predchádzania negatívneho dopadu na psychosomatické zdravie ich klientov. Zároveň Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky umožnil za dodržania všeobecných protiepidemických opatrení uvedených v písmene C) opatrenia činnosť rehabilitačných stredísk. Úrad verejného zdravotníctva SR umožnil podávanie suchej stravy alebo teplého jedla v zariadeniach školského stravovania pre všetky deti. Dôvodom pre poskytovanie suchej stravy alebo teplého jedla všetkým deťom je princíp spravodlivého poskytovania stravy deťom všetkých sociálnych skupín v období mimoriadnej epidemiologickej situácie. Podpora konzumácie ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov je strategickým momentom a plne v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie, pokiaľ ide o populačnú skupinu detí a mládeže. V rámci zjednodušenia distribúcie ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov, suchej stravy alebo teplého jedla pre deti, bude táto organizovaná prostredníctvom výdajných okienok cestou školských stravovacích zariadení prostredníctvom ich rodičov, alebo zákonných zástupcov. Vzhľadom na to, že stravu budú preberať dospelé osoby a nie deti, je zaručená epidemiologická bezpečnosť a vylúči sa zhromažďovanie detí.

 

Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD.

hlavný hygienik Slovenskej republiky

 

  

Sledujte našu stránku, pretože k tomuto Opatreniu hlavného hygienika vám onedlho prinesieme podrobnosti k aplikácii v školských jedálňach.

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/people">People vector created by freepik - www.freepik.com</a>

 

Vaša 

 

Partneri

biele-logo biele-logo

Prihlásenie

Zabudli ste svoje heslo?

Nie ste u nás prihlásený/á?

Zaregistrujte sa

  • prístup do neverejnej časti webu
  • možnosť sťahovania dokumentov
  • možnosť prispievať do diskusií k odborným článkom
  • zľavy pre členov na rôzne akcie a vybrané produkty
Registrácia >