Chcete získať trvalý prístup ku všetkým informáciám a využívať aj veľa ďalších výhod? Staňte sa členom 1.AŠKOS . Zaregistrujte sa

Čo v tejto kríze COVID-19 s kuchárkami a vedúcimi zariadení školského stravovania?

Ak sa zamestnávateľ v mimoriadnej situácii, ako je v súčasnosti platná s uzatvorením škôl a ŠZ až do odvolania, dohodne so zamestnancami školskej jedálne na osobitnom režime výkonu práce na pracovisku v obmedzenom rozsahu, tak aby sa na pracovisku dodržiavali prísne hygienické opatrenia a na pracovisku sa nezdržiaval väčší počet zamestnancov, v takom prípade môže nariadiť napríklad:

3522983

pre kuchárky a prevádzkových zamestnancov

  • priamy výkon práce v obmedzenom rozsahu na pracovisku podľa harmonogramu, ktorý zabezpečí  špeciálny bezkontaktný režim medzi zamestnancami, napr. 2x v týždni po jednej hodine na pracovisku, a  vykonáva  sa napríklad dezinfekcia všetkých,  a hlavne výrobných prevádzkových priestorov
  • zároveň môže nariadiť samo-štúdium v rámci práce z domu tzv. home office v oblasti hygieny,  bezpečnosti pri práci, najnovších výživových trendov napríklad  Flexi školského stravovania, napríklad aj s možnosťou  on-line, ktoré vykoná vedúca školskej jedálne prostredníctvom video konferencie;

pre vedúce zariadení školského stravovania

  • zabezpečenie všetkých opatrení a odporúčaní v situácii s epidémiou
  • sledovanie skladových zásob, súpis potravín s prešlou dobou spotreby a ich likvidácia
  • príprava plánu činností podľa štruktúry zamestnancov, ktoré bude potrebné vykonať pre zahájenie prevádzky;
  • príprava nových jedálnych lístkov v prípade opätovného zahájenia prevádzky
  • on-line školenie zamestnancov v oblasti HACCP, prevádzkovej a osobnej hygieny prostredníctvom internetu
  • samo-štúdium a on-line školenie pre zamestnancov v oblasti najnovších výživových trendov napr. Flexi školské stravovanie, atď. prostredníctvom internetu

Problém choroby COVID-19 (Wuhanova pneumónia) je problém hygienický, ktorý pri nedodržaní prísnych hygienických opatrení prechádza do problému epidemiologického až pandemického. Svetová zdravotnícka organizácia WHO vyhlásila 30. januára COVID-19 za šiestu mimoriadnu udalosť v oblasti verejného zdravia medzinárodného významu. Keďže sa epidémia naďalej šíri po celom svete a opatrenia sú každý deň nové a dlhodobé, mal by sa prijať multidisciplinárny tímový prístup, ktorý umožní efektívne a zodpovedne pristupovať i k tým, ktorí sú bezpríznakoví, v izolácii, a bez možnosti pracovného zaradenia. Avšak, čakanie na riešenie, nie je riešenie. Veríme, že zriaďovatelia využijú vašu profesionalitu pri plnení opatrení, ktoré prijímajú krízové štáby v jednotlivých krajoch.

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/woman">Woman photo created by freepik - www.freepik.com</a>

 

Vaša

 

Partneri

biele-logo biele-logo

Prihlásenie

Zabudli ste svoje heslo?

Nie ste u nás prihlásený/á?

Zaregistrujte sa

  • prístup do neverejnej časti webu
  • možnosť sťahovania dokumentov
  • možnosť prispievať do diskusií k odborným článkom
  • zľavy pre členov na rôzne akcie a vybrané produkty
Registrácia >