Chcete získať trvalý prístup ku všetkým informáciám a využívať aj veľa ďalších výhod? Staňte sa členom 1.AŠKOS . Zaregistrujte sa
Povinnosťou každého prevádzkovateľa stravovacích služieb je zaistiť bezpečnosť ponúkaných pokrmov. Túto povinnosť je možné splniť vďaka dodržiavaniu zásad správnej hygienickej praxe a systému HACCP.
V Nariadení Európskeho Parlamentu a Rady (ES) číslo 852/2004 o hygiene potravín je ustanovená všeobecná povinnosť pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov, do ktorých sú zahrnutí i prevádzkovatelia stravovacích služieb, zaistiť bezpečnosť jedál a pokrmov vo všetkých fázach akejkoľvek manipulácie so vstupnými surovinami až po výdaj hotových jedál.
Vytvorením a zavedením nepretržitých postupov založených na zásadách systému kritických bodov a zásadách uplatňovania správnych hygienických postupov je daný predpoklad prípravy bezpečných pokrmov, čo je základná požiadavka potravinového práva. Dodržiavanie zásad údržby, čistenia a dezinfekcie v prevádzkarni sa vylúči alebo minimalizuje kontaminácia z prostredia ako i krížová kontaminácia zariadeniami, vodou, vzduchom, zamestnancami či odpadmi vznikajúcimi pri príprave a výrobe jedál.
Správnym postupom používania čistiacich a dezinfekčných prostriedkov sa vytvára predpoklad udržiavania čistoty a technického stavu zariadení, bez možnosti hromadenia nečistôt, či toxických vplyvov z poškodených povrchov zariadení. Dodržiavanie zásad správnej hygienickej praxe je predpokladom epidemiologického profilu, ktorý zaručí výrobu bezpečných jedál a minimalizuje výskyt alimentárnych ochorení - ochorení z jedla.
Podrobné informácie a konkrétne postupy správnej hygienickej praxe sú dostupné v aplikácii Timexpertov.sk.
Tím expertov
Nie ste u nás prihlásený/á?
Zaregistrujte sa