Vysledovateľnosť potravín

Hlavným cieľom vysledovateľnosti je chrániť spotrebiteľa pred rizikovými, nebezpečnými alebo inak nevyhovujúcimi potravinami a v prípade výskytu týchto potravín, zabezpečiť ich čo najrýchlejšie stiahnutie z trhu alebo použitia.

Vysledovateľnosť nezaisťuje bezpečnosť potravín, ale je dôležitým nástrojom riadenia rizika, ktorý má pomôcť zvládnuť problém bezpečnosti potravín. Ak vysledovateľnosť nie je zabezpečená, nepodarí sa potravinu dosledovať, predĺži sa čas na zabránenie, obmedzenie alebo elimináciu rizika spôsobeného uvedením potraviny, ktorá nespĺňa požiadavky potravinovej bezpečnosti a môže byť zdraviu škodlivá. Fungovanie vnútorného trhu s potravinami môže byť ohrozené, ak sa potraviny nedajú vysledovať. (NEPaR (ES) č. 178/2002).

Viac informácií, ale aj odpovedí na ďalšie Vaše otázky nájdete v aplikácii www.timexpertov.sk.

Tím expertov