Obstarávanie potravín podľa novej legislatívy

V súčasnosti - od 1.11.2017 platí pre obstarávanie potravín pre určité v zákone o verejnom obstarávaní vymenované inštitúcie nový finančný limit zákaziek s nízkou hodnotou – 200.000.- € bez DPH.

Treba sa opýtať, aký to má vplyv na doterajšie verejné obstarávanie potravín jednotlivých školských jedální, resp. ako to pomôže zamestnancom škôl a školských zariadení zorientovať sa v aktuálnych právnych predpisov súvisiacich s obstarávaním surovín a potravín určených pre hromadné stravovanie, a zároveň pomôcť zodpovedným osobám za verejné obstarávanie potravín stanoviť ako rozhodujúce kritérium pri obstarávaní potravín kvalitu a nie cenu.

Ministerstvo školstva už dlhé roky usmerňuje školy spadajúce pod pôsobnosť ministerstva v oblasti obstarávania potravín, a vydalo Materiálno - spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie s účinnosťou od 1.9.2016.

Uvedené normy obsahujú:

Školské jedálne majú na základe tohto materiálu možnosť vyžadovať od jednotlivých dodávateľov či už v pozícii výrobcov – producentov (farmárov alebo výrobcov potravinárskych produktov), či v pozícii obchodných reťazcov – predajcov preukázanie kvality, špecifikovanej v Materiálno - spotrebných normách a receptúrach, pretože odjakživa platí, že kvalita potravín určených pre deti je dôležitejšia ako cena.

Z tohto dôvodu vyplýva jediný záver, že obstarávanie potravín, špeciálne mäsa a čerstvého ovocia a zeleniny prostredníctvom elektronickej aukcie je najnevhodnejší spôsob obstarávania potravín, pretože najnižšia cena nikdy nereprezentuje primeranú kvalitu.

Na uvedenú skutočnosť je potrebné upozorniť všetkých zriaďovateľov, ktorí bez dostatočných znalostí špecifík obstarávania potravín nariaďujú svojim podriadených organizáciám povinnosť obstarávať potraviny prostredníctvom nimi používaných elektronických komunikačných systémov (EVOSERVIS, PROEBIZ a pod.), ktoré vlastne realizujú výberové konanie iba na základe jediného kritéria – najnižšia cena – bez možnosti overiť kvalifikáciu dodávateľov a kvalitu potravín.

V súčasnosti je spracovaný a spustený systém elektronického obstarávania potravín tzv. Národný potravinový katalóg, ktorý nebezpečne pripomína Elektronické trhovisko, ktoré mimochodom s účinnosťou od 1.11.2017 už verejní obstarávatelia nemajú povinnosť používať ani pri bežne dostupných zákazkách.

Uvedený pripravovaný systém spôsobí likvidáciu malého a stredného podnikateľského prostredia v oblasti poľnohospodárskej prvovýroby, rovnako ako pre malé a stredné podnikateľské prostredie pôsobil Elektronický kontraktačný systém, pretože je náročný na spracovanie a vyplnenie produktového listu, a možnosť obchodovania je umožnená iba tým dodávateľom, ktorí sú zaregistrovaní v Zozname hospodárskych subjektov na Úrade pre verejné obstarávanie. Povinnosti spojené so zápisom a aktualizáciou údajov uvedených v Zozname hospodárskych subjektov odstrašia malých kvalitných farmárov a drobných podnikateľov na dedinách, a umožnia obchodovať iba veľkým obchodným reťazcom.

Je smutné, že tzv. partneri prezentovaného projektu, t.j.

si uvedené skutočnosti buď neuvedomujú, alebo vedome nevšímajú.

Na záver iba upozornenie na ďalší a to nie malý problém – na nerozmyslené a účelové zvyšovanie minimálnej mzdy bez súčasného kvalifikačného a mzdového prehodnotenia súčasných odborných profesií pracovníkov v školských jedálňach, ktoré spôsobuje situáciu nedostatočného počtu kvalifikovaných kuchárok, ktoré odmietajú pracovať za tých istých mzdových podmienok ako nekvalifikované pracovné sily.

Otázok na zamyslenie a riešenie je veľa, je potrebné, aby si kompetentní, a to všetci, ktorí majú čo povedať do zriaďovania a financovania školských jedální, uvedomili uvedený okruh problémov dostatočne včas, kým nepríde k neudržateľnej situácii.

 

Ing. Helena Polónyi
Uznávaná odborníčka pre oblasť verejného obstarávania.
Renomovaná a obľúbená lektorka workshopov a seminárov na tému zákona o verejnom obstarávaní.
Pôsobila v skúšobných komisiách Úradu pre verejné obstarávanie.
Podieľa sa aj na tvorbe smerníc a legislatívy verejného obstarávania.
Aktívne sa venuje publikačnej činnosti.
Počas svojej odbornej praxe organizovala a zabezpečovala desiatky verejných obstarávaní v oblasti tovarov,
služieb i prác pre obstarávateľské subjekty aj pre uchádzačov.