Aký pult na šaláty do školskej jedálne kúpiť? Ako normovať viac druhov šalátov?

V školskom stravovaní odporúčame zabezpečovať predovšetkým chladiace pulty na šaláty, teda také, ktoré majú vlastné chladiace zariadenie. Taktiež je praktické, ak pult na šaláty má dostatočný priestor na umiestnenie viacero gastro nádob. Veľmi užitočnou súčasťou pultu na šaláty je aj sklápací pult, na ktorý si môžu stravníci položiť tanier alebo misku, a pohodlne si naložiť zvolený šalát. Z hygienických dôvodov je veľmi vhodné ak je pult na šaláty zastrešený, napríklad silnou sklenenou strechou s odolnou konštrukciou. Zároveň je praktickejší pult na šaláty taký, ktorý umožňuje prístup stravníkov z obidvoch strán, čím sa znižuje riziko hromadenia stravníkov pri pulte.

Ako normovať viac druhov šalátov k obedu?

Spôsob a možnosti normovania viacerých druhov šalátov je ošetrené v Aplikácii princípov k Materiálno - spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie s účinnosťou od 01.09 2018 v časti špecifické princípy aplikácie. V bode 20. sa uvádza, že pri ponuke dvoch a viac druhov šalátov na výber, je potrebné normovať suroviny percentuálnym podielom počtu pripravovaných šalátov (napr. mrkvový 50%, rajčiakový 25% kapustový 25 % ).

Akékoľvek ďalšie otázky, ktoré súvisia s touto problematikou, Vám radi zodpovieme v aplikácii timexpertov.sk.

Tím expertov