Ako si poradiť s novými Finančnými pásmami?

Finančné pásma pre školské stravovanie zverejnené MŠVVaŠ SR v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov sú platné od 1.1.2023 a je potrebné ich prijať najneskôr 28.2.2023.

 

Vzhľadom na skutočnosť, že v rámci Slovenskej republiky sú rozdielne cenové relácie v dodávkach potravinových komodít z ktorých sa strava v zariadeniach školského stravovania pripravuje, MŠVVaŠ SR pre stanovenie výšky príspevku na stravovanie uvádza rozpätie piatich finančných pásiem, na základe ktorých riaditelia škôl, školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti miestnej štátnej správy a zriaďovatelia (obce, mestá,  samosprávny kraj) všeobecne záväzným nariadením určia konkrétne finančné pásmo a stanovia výšku príspevku za stravovanie v školskej jedálni.

 

V zariadení školského stravovania sa určuje jednotný stupeň finančného pásma pre všetky kategórie stravníkov, s výnimkou základnej škole s materskou školou alebo pri spojenej škole, kde môže byť určené finančné pásmo pre deti materskej školy o jeden stupeň vyššie ako pre žiakov základnej školy.

 

Finančné pásma A stanovujú finančný limit pre deti materskej školy, žiakov základnej a strednej školy v bežnom režime stravovania.

 

Finančné pásma B stanovujú finančný limit pre deti materskej školy, žiakov základnej a strednej školy s potrebou diétneho stravovania, pre žiakov v športových triedach, pre žiakov v zariadeniach s celoročnou prevádzkou, a pre zamestnancov školy a iných fyzických osôb.

 

Zamestnancom školy a iným fyzickým osobám sa určuje stupeň finančného pásma ako pre vekovú kategóriu stravníkov 15-19 ročných podľa Finančného pásma B.

(Príklad:  Ak zriaďovateľ určí finančný limit v 3. Finančnom pásme pre deti a žiakov školy, ten istý stupeň sa použije aj  zamestnancov školy a iné fyzické osoby, teda finančný limit v 3. Finančnom pásme, ale skupiny B)

 

Na základe opakovaných požiadaviek zamestnancov a cudzích dospelých stravníkov bola zvýšená hmotnosť porcie mäsových jedál, a preto pri príprave hlavných jedál pre zamestnancov školy alebo školského zariadenia a iné fyzické osoby podľa Finančného pásma B je v normovaní prípustná tolerancia navýšenia hmotnosti mäsa o 30%

 

Na základe mesačného čerpania finančného limitu, plnenia odporúčaných výživových dávok, možností dodržiavania zásad zostavu jedálnych lístkov a cien potravín.

 

Vaša